neděle 24. března 2013

Čokoládovo-pomerančová zmrzlina

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Chléb a hry. Evropský parlament schválil 24. březen jako Evropský den zmrzliny. Letos se koná první ročník. To se máme, můžeme mlsat! :-) 

Tak jsem podlehla a také udělala zmrzlinu. Už dlouho jsem si dělala zálusk na krémovou hodně čokoládovou zmrzlinu s příchutí pomeranče. Úplně jsem si při jejím pojídání vzpomněla na nejlepší zmrzlinu, kterou jsem si dávala v Paříži ve zmrzlinárně Amorino. Vyberete si, jak velkou porci chcete a jaké příchutě a před očima Vám tam vytvoří ze zmrzliny nádherný květ. A ta chuť! S překvapením jsem zjistila, když jsem hledala stránky sítě těchto zmrzlináren, že jejich příchutí tohoto měsíce je právě čokoládovo-pomerančová :-).

Ingredience
300 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
kůra nastrouhaná ze 2 pomerančů
70 g třtinového cukru
4 žloutky
200 g hořké čokolády 70%
2 lžíce pomerančové šťávy

Smetanu s mlékem, cukrem a pomerančovou kůrou zahříváme, dokud se nerozpustí cukr, pak hrnec odstavíme z plamene. Žloutky vyšleháme do světlé pěny a opatrně je za stálého míchání nalijeme k ohřáté smetaně. Hrnec vrátíme na plotnu a za stálého míchání na mírném plameni zahříváme, dokud směs nezačne houstnout. Ihned ji odstraníme z plamene. Nesmí projít varem, žloutky by se srazily! Do teplé směsi nasypeme čokoládu nalámanou na menší kousky a přilijeme pomerančovou šťávu. Mícháme metličkou, dokud se čokoláda dobře nerozpustí a nespojí se žloutkovou směsí. Vznikne směs připomínající řidší puding, nalijeme ji do uzavíratelné nádoby a dáme ji na celou noc vychladit do ledničky.

Druhý den směs, která je hodně hutná, dáme do zmrzlinovače a dále postupujeme podle návodu k němu. Do hotové zmrzliny můžete zamíchat dužinu pomeranče zbavenou bílé blány a nakrájenou na menší kousky.

Zmrzlina je krémová, proto ji můžeme podávat ihned po vytažení z mrazničky.

Zmrzlinu můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravenou vychlazenou směs  dáme do mrazničky a cca po 30 minutách ji vždy dobře prošleháme, dokud směs dostatečně nezmrzne.

Amorino, Paris – Vavin, březen 2009


12 komentářů:

  1. "Nehrám!", říkala vždycky brněnská babička, když naoko trucovala.

    Dneska to bylo to první, co mne tu napadlo:o)))
    Jenom achám... božská neděle! Dík!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nehrám" znám! Funguje to i u mladších generací. :-)

      Vymazat
  2. Chachá! Měla jsem příležitost ochutnat. I přes včerejší naprosto nezmrzlinové podmínky musím říct že byla skvostná! Doporučuji k vyzkoušení, protože já se do ní rozhodně pustím. Nebo si ji objednám, Mary, jo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vando, to zvládneš určitě sama, levou zadní! :-)

      Vymazat
  3. To vypadá naprosto lahodně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Marynko, ta vypadá úúúúúúžasně .... určitě jí vyzkouším, i když nemám zmrzlinovač .... jen asi počkám na teplejší počasí .... u nás je "kosa jak z nosa" .... krásnou neděli .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu na jihu taky děsná kosa, ale chuť na zmrzku zvítězila :-)

      Vymazat
  5. Maryno, Maryno, ty pokušitelko jedna! O evropském dnu zmrzliny jsem netušila ani za mák, příští ročník určitě náležitě oslavím a tuhle zmrzlinu brzy připravím, protože kombinace čokolády a pomeranče je moje oblíbená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, taky bych o něm vůbec nevěděla, kdybych si v letadle Ryanair neprohlédla jejich časopis. Tak jsem si řekla, že to je dobrá příležitost si konečně udělat zase zmrzlinu :-)

      Vymazat
  6. hmmmmmmmmmmmm tak to je pohled pro bohy:))))) mlask

    OdpovědětVymazat
  7. Hmmm! To vypada dokonale!

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo, to vypadá fakt úžasně! Já se vždycky zmrzlin trochu bála :D

    OdpovědětVymazat