Chléb a hry. Evropský parlament schválil 24. březen jako Evropský den zmrzliny. Letos se koná první ročník. To se máme, můžeme mlsat! :-)
Tak jsem podlehla a také udělala zmrzlinu. Už dlouho jsem si dělala zálusk na krémovou hodně čokoládovou zmrzlinu s příchutí pomeranče. Úplně jsem si při jejím pojídání vzpomněla na nejlepší zmrzlinu, kterou jsem si dávala v Paříži ve zmrzlinárně Amorino. Vyberete si, jak velkou porci chcete a jaké příchutě a před očima Vám tam vytvoří ze zmrzliny nádherný květ. A ta chuť! S překvapením jsem zjistila, když jsem hledala stránky sítě těchto zmrzlináren, že jejich příchutí tohoto měsíce je právě čokoládovo-pomerančová :-).
300 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
kůra nastrouhaná ze 2 pomerančů
70 g třtinového cukru
4 žloutky
200 g hořké čokolády 70%
2 lžíce pomerančové šťávy
Druhý den směs, která je hodně hutná, dáme do zmrzlinovače a dále postupujeme podle návodu k němu. Do hotové zmrzliny můžete zamíchat dužinu pomeranče zbavenou bílé blány a nakrájenou na menší kousky.
Zmrzlina je krémová, proto ji můžeme podávat ihned po vytažení z mrazničky.
Zmrzlinu můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravenou vychlazenou směs dáme do mrazničky a cca po 30 minutách ji vždy dobře prošleháme, dokud směs dostatečně nezmrzne.
![]() |
Amorino, Paris – Vavin, březen 2009 |
"Nehrám!", říkala vždycky brněnská babička, když naoko trucovala.
OdpovědětVymazatDneska to bylo to první, co mne tu napadlo:o)))
Jenom achám... božská neděle! Dík!
"Nehrám" znám! Funguje to i u mladších generací. :-)
VymazatChachá! Měla jsem příležitost ochutnat. I přes včerejší naprosto nezmrzlinové podmínky musím říct že byla skvostná! Doporučuji k vyzkoušení, protože já se do ní rozhodně pustím. Nebo si ji objednám, Mary, jo?
OdpovědětVymazatVando, to zvládneš určitě sama, levou zadní! :-)
VymazatTo vypadá naprosto lahodně :)
OdpovědětVymazatMarynko, ta vypadá úúúúúúžasně .... určitě jí vyzkouším, i když nemám zmrzlinovač .... jen asi počkám na teplejší počasí .... u nás je "kosa jak z nosa" .... krásnou neděli .... Marki
OdpovědětVymazatTu na jihu taky děsná kosa, ale chuť na zmrzku zvítězila :-)
VymazatMaryno, Maryno, ty pokušitelko jedna! O evropském dnu zmrzliny jsem netušila ani za mák, příští ročník určitě náležitě oslavím a tuhle zmrzlinu brzy připravím, protože kombinace čokolády a pomeranče je moje oblíbená.
OdpovědětVymazatMadlo, taky bych o něm vůbec nevěděla, kdybych si v letadle Ryanair neprohlédla jejich časopis. Tak jsem si řekla, že to je dobrá příležitost si konečně udělat zase zmrzlinu :-)
Vymazathmmmmmmmmmmmm tak to je pohled pro bohy:))))) mlask
OdpovědětVymazatHmmm! To vypada dokonale!
OdpovědětVymazatTyjo, to vypadá fakt úžasně! Já se vždycky zmrzlin trochu bála :D
OdpovědětVymazat