pátek 1. února 2013

Čokoládový shortbread

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Shortbread – tradiční skotský dezert – jsou sušenky z velmi křehkého těsta. Může se péct ve třech různých tvarech: jako malá kolečka, velký kruh rozkrájený po upečení na trojúhelníky nebo velký obdélník rozkrájený na tyčinky. Původní recept se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a třech dílů ovesné mouky. Dnes má ovšem mnoho variant. V tomto receptu můžete použít jednodruhovou čokoládu, nebo si ji namíchat dle libosti, či ji úplně vynechat. Můžete ji také nahradit citronovou kůrou, sušenými brusinkami...  Inspirace Moje wypieki.

Suroviny
300 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
250 g másla
70 g krupicového cukru
150 g čokolády (bílá, mléčná, hořká, směs)
2 lžíce krupicového cukru

Mouku prosejeme spolu se škrobem do mísy, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vypracujeme drobenku. Přidáme cukr a čokoládu nakrájenou na menší kousky nebo čokoládové čočky a zpracujeme těsto tak, aby drželo pohromadě.

Plech o rozměrech 35 x 26 cm vyložíme pečicím papírem a rozmačkáme na něj těsto po celé ploše do tenké vrstvy a posypeme jednou lžící krupicového cukru. Dáme péct na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 160°C. Shortbread se peče při nízké teplotě, aby na povrchu nezezlátl.

Upečený shortbread necháme pár minut vychladnout, posypeme jej druhou lžící krupicového cukru a nakrájíme na obdélníčky.




8 komentářů:

  1. Hmmm, mňam, hned bych si dala ke kávě! Vypadají krásně křehce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křehký je až moc, úplně se rozpadá v rukách.

      Vymazat
  2. Mňam :) Tenhle víkend nějak nevím, co bych měla upéct dřív... Shortbread mám moc ráda, chodím na něj do M&S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na něj právě taky chodila do M&S, když jsem byla v Praze, protože u nás v Brně nepečou :-(

      Vymazat
  3. Marynko, Shortbread jsem asi nikdy nejedla, budu ho muset vyzkoušet, vypadá lákavě ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Fotky jsou moc pěkné a pokrm vypadá lákavě, ale nebyla by nějaké verze bez bramborového škrobu? Po všem tom čtení složení jsem z něj už taková nesvá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím recept bez bramborového škrobu nemám. Co je na něm tak špatného? V Solamylu je pouze bramborový škrob a tady je vědecké pojednání o výrobě a složení.

      Vymazat
  5. Moc se mi líbí jak to vypadá a ani tam nejde moc surovin :)) Moc se ti to povedlo :)

    OdpovědětVymazat