úterý 15. ledna 2013

Mléčné řezy

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Hledala jsem recept, ve kterém bych využila sušené mléko lelkující hodně dlouho ve špajzu. Do oka mi padly tyhle mléčné řezy na Moich wypiekach. Nadýchaný kakaový piškot je proložený mléčným krémem. Řezy jsou hodně vysoké, vůbec by nevadilo připravit je při stejné velikosti z poloviční dávky.
Takže jestli jste také ujídali mladšímu sourozenci sunar lžičkou přímo z krabičky a máte rádi chuť sušeného mléka, tak jej určitě vyzkoušejte!


Piškotové těsto
6 vajec
150 g krupicového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
85 g polohrubé mouky
95 g bramborového škrobu
20 g kakaa
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Plech s vyššími okraji o rozměrech 34 x 26 cm vyložíme pečicím papírem. Mouku prosejeme spolu se škrobem, kakaem a práškem do pečiva.

Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich pevný sníh. Postupně po lžících do sněhu zašleháme cukr, žloutky jeden po druhém a olej. Vařečkou do směsi opatrně zamícháme sypké ingredience tak, aby pěna moc neslehla. Těsto nalijeme na plech a uhladíme je. Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Zda je těsto upečené, zjistíme špejlí, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové. Korpus necháme vychladnout.

Mléčný krém
125 ml plnotučného mléka
120 g krupicového cukru
15 g vanilkového cukru
350 g másla
160 g sušeného mléka

Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem ohřejeme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí a necháme vychladnout. Máslo utřeme do pěny, postupně do něj vetřeme po lžících vychladlé mléko a na závěr sušené mléko. Třeme asi 10 minut, aby se vše dobře propojilo.

Vychladlý korpus rozřízneme podélně na polovinu. Na jednu část rozetřeme připravený krém a přikryjeme jej druhou částí.

Čokoládová poleva
150 ml mléka
150 g 70% čokolády
25 g másla

Nasekanou nebo pomletou čokoládu vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), necháme chvilku stát, přidáme máslo nakrájené na menší kousky a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Polevu rozetřeme po vrchní straně řezů.

Řezy necháme dvě hodiny ztuhnout na chladnějším místě.




10 komentářů:

  1. ach bože, Mary, to je zase krása... mlask :)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Dá se to sušené mléko nějak obejít? Tady ho asi neseženu :(

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém měl dobrou konzistenci jen po utření másla s mlékem, ještě před přidáním sušeného mléka, tak by to mohlo stačit jen tak. Krém nebude tak chuťově výrazný. Nebo použít takovou tu sušenou smetanu do kávy.

      Vymazat
  3. Hmm no tak tohle je dobrý nápad jak konečně zužitkovat sušenou syrovátko, která mi údajně měla posloužit jako koktejl místo večeře :)))))A tohle je stokrát lepší využití:))))))

    OdpovědětVymazat
  4. TO vypada dokonale! Mozna tvarohova napln by se mi dovnitr ale hodila vice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh se dá použít také, ale to už potom nebudou mléčné řezy :-)

      Vymazat
  5. Maryno, můžete mi poradit, jak na tu čokoládovou polevu? Vůbec se mi nepovedla - neztuhla. V čem je asi problém? Záleží na typu čokolády? Nebo jsem jen nezvládla to míchání? Určitě zkusím znovu.

    Jinak děkuji za úžasné recepty. (Zatím u nás vede trhací buchta :-) )

    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čokoláda musí být kvalitní, nejlépe ta 70% a musí se opravdu míchat rychle, měla by zhoustnout již během míchání. Tato poleva ovšem není nikdy úplně tvrdá.

      Vymazat
  6. děkuji za recept, dlouho jsme hledala něco opravdu mléčného a ne s tvarohem. Řezy se podařily a jsou vynikající. Jen jsem je udělala na větší plech, přepůlila a dala na sebe, tím jsem se vyhla prokrojování.

    OdpovědětVymazat
  7. Rovněž se připojuji s díky. Řezy se povedly a byly výborné a opravdu mléčné. Měla jsem trochu obavy z konzistence krému, po dodržení všech pokynů se moc povedl.

    OdpovědětVymazat