neděle 20. ledna 2013

Makový závin

laskominyodmaryny

Pečivo s mákem je populární nejen u nás, ale také v celé střední a východní Evropě. V některých zemích bývá makový závin součástí i svátečního stolu o Vánocích a Velikonocích, protože má v lidových pověrách symboliku štěstí, úrody a plodnosti. Nejčastěji se připravuje z kynutého těsta, ale může být i z listového nebo plundrového. 

Aktualizace 17. 11. 2013 – Podrobněji jsem rozepsala přípravu makové náplně. Tento postup se více používá v Polsku a je vhodný pro ty, co nemají mlýnek na mák, ale vlastní mlýnek na maso. Náplň můžete připravit také z máku pomletého předem (tento recept), je potřeba si upravit poměr surovin. Inspirace Moje wypieki.

Těsto
340 g hladké mouky
100 g másla
120 ml mléka
4 žloutky
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
15 g instantního droždí
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce rumu
velká špetka soli

Máslo roztopíme a ihned k němu přilijeme mléko. Ze všech surovin uhněteme hladké nepříliš hutné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě 90 minut kynout.

Maková náplň
300 g máku
4 bílky
150 g moučkového cukru
60 g rozinek
40 g vlašských ořechů
1 lžíce medu
1 lžíce měkkého másla
1 lžička mleté skořice
1 lžička mandlového oleje (není nutné)

Mák přelijeme 300 ml vařící vody a necháme jej odstát, dokud voda nevychladne. Mák scedíme přes jemné sítko nebo plátno (necháme dobře vykapat) a 2x jej přemeleme v mlýnku na maso s deskou s nejmenšími otvory. Vlašské ořechy nasekáme nebo pomeleme nahrubo. Z bílků vyšleháme pevný sníh.

Mák dobře promícháme s cukrem, máslem, rozinkami, ořechy, medem, skořicí a olejem. Na závěr jen zlehka zamícháme sníh z bílků.

Z vykynutého těsta odebereme polovinu, rozválíme ji na čtverec silný asi 5 mm. Plochu těsta potřeme polovinou makové náplně tak, aby na třech stranách zůstaly volné 3 cm od kraje. Těsto zavineme od strany, kde je náplň namazaná, až k okraji. Konce těsta podehneme pod závin. Uřízneme si pečicí papír, aby byl asi o 4 cm delší než závin a dal se omotat alespoň ve dvou vrstvách kolem něj. Polovinu papíru potřeme slunečnicovým olejem. Závin položíme na část potřenou olejem a papír kolem závinu omotáme. Takto připravený závin položíme na plech spojem dolů, aby se papír nerozmotal, oba kraje papíru na koncích závinu necháme volně trčet. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.

Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C bez ventilátoru. Závin musí být na povrchu světle hnědý. Ihned po upečení rozstřihneme pečicí papír a závin posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout.




16 komentářů:

  1. Zajímavé :-) Dá se přes papír nějak poznat, že už je to upečené? :-)

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, i přes papír bylo vidět, že je závin již hnědý a také se dá nakouknout těmi kraji papíru.

      Vymazat
    2. Super, super, mletý mák jsem si dovezla, tak vyzkouším.. doufám, že se mi povede takhle úhledná rolka, rolády v mém podání jsou většinou katastrofa :-))

      Vymazat
    3. Určitě povede, neboj. Úhledná rolka je právě díky tomu obalení v papíru, který zabrání roztečení se závinu během pečení.

      Vymazat
    4. Jakou to má vlastně konzistenci? Jako klasický závin a nebo je to křupavější? :-)

      Vymazat
    5. Jako klasický závin, vláčné těsto. Jen mák je díky tomu, že se do něj dává bílkový sníh, nadýchanější.

      Vymazat
    6. Dobře, ukecala jste mě :-)))) Nejdřív jdu ale utřít slinu z klávesnice :-)

      Vymazat
  2. Maryno vy jste génius!!! Trik s pečícím papírem je skvělý (já jsem ho sice málo zasunula pod závin a praskl mi jak se papír uvolnil, ale i tak je to nejkrásnější závin, který jsem kdy upekla). Krásně voní a nejradši bych do sebe nacpala celou nohavici :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě nejsem :-) Někde jsem to vyčetla, ale funguje to skvěle, to je fakt.

      Vymazat
    2. na zahuštění maku používám strouhanku a bílek našlehaný do nádivky nedávám. Váš Beda Koule

      Vymazat
  3. Do makové nádivky dávám trochu rumu ,cukr a citronovou štávu nerbo kyselinu citr. aby byla nádivka pikantní.Ještě jsem zapoměl trochu másla na zjemnění a med.

    OdpovědětVymazat
  4. Mary, děkuji za naprosto dokonalý recept. Závin je luxusní :)
    Vyzkoušela jsem už mnoho receptů z Vaší sbírky a chodím na Vaše stránky moc ráda.
    Přeji ať se Vám daří ...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  5. Prosim vas, da se pouzit jiz hotovou namletou makovou napln? Pomer ostatnich surovin zustava stejny?

    Dekuji,
    Elvira

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím, kolik mám dát droždí, když používám čerstvé. Děkuji.

    OdpovědětVymazat