pátek 28. prosince 2012

Sýrové rohlíčky babičky hodonské


Tip na (nejen) Silvestrovské občerstvení třeba k vínu. Babička hodonská dělá tyto rohlíčky na každou rodinnou oslavu a pokaždé se po nich jen zapráší. Ona je vyrábí z Eidamu a hery, já je vyzkoušela s Cheddarem a máslem. Můžete do nich použít jakýkoli tvrdý sýr, doporučuji raději výraznější a pikantnější. Určitě budou dobré i ze sýru s modrou plísní.

Suroviny na 96 rohlíčků
500 g polohrubé mouky
250 g másla
100 g sýra (Cheddar nebo jiný tvrdý)
100 ml mléka
1 vejce
5 g sušeného droždí
lžička soli

Mléko dohromady s máslem rozpustíme v kastrolku a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme na jemno. Mouku prosejeme, přidáme droždí, vejce, sůl, sýr a prochladlé mléko s máslem. Vypracujeme hutnější těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na jednu hodinu kynout na teplejší místo.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl rozválíme na kolečko silné asi 3 mm, rozřežeme na 16 trojúhelníků, které srolujeme od základny k vrcholu. Rohlíčky lehce ohneme a klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Kolečko nemusí být úplně dokonalé, ani trojúhelníky stejně široké, aspoň bude na rohlíčcích poznat ruční práce.


Na ozdobu
1 vejce
50 g stejného sýra, který jsme použili do těsta
celý kmín

Sýr nastrouháme na jemno. Vejce rozšleháme. Rohlíčky potřeme vejcem, posypeme kmínem a sýrem.
Pečeme cca 25 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem nebo na 175°C bez ventilátoru.





20 komentářů:

  1. Jo tak těmhle rohlíčkům se nedá říci NE:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedá a to vím o čem mluvím :-)

      Vymazat
  2. Jéé to je moc pěkné, efektní a k vínku nebo i pivečku jedna báseň:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to je na nich nejlepší, nenáročné a efektní.

      Vymazat
  3. Teda já nikdy neumím ušoulat tak malinkaté rohlíčky! Takovéhle slané dobroty miluju, takže stopro budou a nejne k Silvestru! Máš je fakt jeden jao druhý, to obdivuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, to se špatně díváš, rozhodně nejsou jeden jako druhý a ani jsem se o to moc nesnažila :-)

      Vymazat
  4. těsto kyne...tak jsem fakt zvědavá, co z toho vyrobím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě se právě dopéká poslední várka s Blue d'Auvergne a myslím, že jsou taky ok. Přeji mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. tak hotovo a jsou výborné, trochu se bojím, aby se vůbec večera dožily :-D asi je budu muset schovat

      Vymazat
  5. Tak ty me ted pekne kynou - dala jsem do nich Grand Moravii. Tak uvidime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly vyborne. Zrovna se na ne chystam upect je uz po nekolikate. Opravdu jsem si recept oblibila. :)

      Vymazat
  6. Těsto nachystané s Grana Padano. Ale nějak to nevykynulo. Snad půjde zpracovat i nevykynuté :-( Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s těstem se pracovalo perfektně i když moc nevykynulo. A rohlíčky jsou skvělé :-))) Díky za recept. Lenka

      Vymazat
    2. Ještěže tak :-)

      Vymazat
  7. Pecu podruhé a zase nevykynuly :( co dělám špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To netuším, ale tyto rohlíčky nemají nějak hodně vykynout.

      Vymazat