sobota 22. prosince 2012

Kokosové válečky



Mé nejoblíbenější nepečené cukroví. Nesmí chybět na žádné Vánoce, jen se nesmí připravovat v předstihu, protože do svátků z krabice záhadně zmizí a musím vyrábět další várku.

Suroviny na 60 válečků
250 g dětské krupičky
200 g moučkového cukru
250 g másla
5 lžic rumu

Tuk rozpustíme v kastrolku, přidáme krupici a na mírném plameni ji upražíme na bílo (cca 10 až 15 minut). Kastrol sundáme z plamene a ke krupici zamícháme prosátý cukr, po lžících přiléváme rum, aby vznikla směs, která se nebude drolit. Ihned ještě z teplé směsi tvarujeme válečky nebo kuličky. V dlani musíte směs dobře promačkat a následně z ní uválet vybraný tvar. Necháme je vyschnout do následujícího dne.

150 g hořké čokolády
60 g ztuženého tuku
100 g mletého kokosu

Druhý den rozpustíme ve vodní lázni čokoládu společně se ztuženým tukem. Do misky nasypeme kokos, doporučuji hruběji mletý, válečky potom vypadají efektněji. Kokos je lepší si přisypávat postupně, aby Vám zůstal stále bílý. Válečky obalíme v čokoládě a ihned v kokosu. Necháme zaschnout na roštu.



18 komentářů:

  1. No teda, vypadají jako Bounty. Moje máma miluje kokos, takže příští Vánoce jí vyrobím tvé kokosové dobroty - ten kokosový salám a tyhle válečky :-)
    Letos jí bude muset stačit domácí kokosovo-karamelový likér :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, na ten jsem na tvém blogu recept nenašla. Bude? Všecko s kokosem já totiž ráda :-)

      Vymazat
    2. Jojo, recept bude, jen ho budu muset u mámy ještě vyfotit, darovala jsem ho dřív, než jsem ho stiihla zadokumentovat :-)

      Vymazat
    3. Už se těším! :-)

      Vymazat
  2. Také dělám každoročně ... ovšem jako klasiku - tedy kuličky. Přidávám pár kapek mandlové esence, jsou pak více "marcipánové". Polovinu obaluji v kokosu, polovinu v oříšcích ... válečky zkusím příští rok ... Krásné a klidné prožití vánočních svátků ... Maru

    OdpovědětVymazat
  3. Chutná to nějak jako bounty? To je totiž jedna z mála čokoládových tyčinek, co mi chutná :) Myslím, že by se s klidem daly udělat i mimo svátky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako bounty až tak ne, kokos není totiž uvnitř. Bounty taky ráda, ale na těchto válečcích mám závislost. Nejednou se mi stalo, že jsem chodila tajně ujídat, jen tak nenápadně vstrčit ruku do pootevřené krabice, a když jsem nahmatala "prázdno", tak bylo jasné, že bude problém. :-)

      Vymazat
  4. Vyzeraju super. Aku maju trvanlivost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nepečené cukroví, tak cca týden, u nás tak dlouho nikdy nevydrží :-)

      Vymazat
  5. neš se zežerú

    OdpovědětVymazat
  6. Dělala jsem vše podle receptu a výsledná hmota není vůbec tvárná, rozpadá se pod rukami, jakmile chci vytvořit váleček :(. Rumu jsem tam už nalila asi 7 lžic a víc už dávat nechci. Nějaká rada? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nutné je dělat ještě z teplého těsta, to se musí v dlani hodně pevně mačkat k sobě. Válečky jsou křehké ihned po vytvarování, tak se s nimi musí opatrně. Pevnější konstrukci získají teprve vyschnutím.

      Vymazat
    2. Těsto jsem nestihla dokončit a když jsem ho znovu chtěla zpracovat, tak se drolilo. A tak jsem ho znovu zahřála na plotně a přidala k němu trochu vody...Poté už naštěstí jsem mohla zhotovit (pa)tvary :-). Výsledné těsto je ale moc dobré. děkuji

      Vymazat
  7. Anonymní15.12.15 8:32

    Je spravne, ze mi v teste krupicka jakoby krupe mezi zuby, nebo ma byt mekka? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křupe, je pražená a ne vařená

      Vymazat
  8. Také jsem se chtěla zeptat, zda-li má krupice křupat? Protože i po dlouhém smažení pořád křupe, což mi nechutná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, křupe, krupice není vařená

      Vymazat