středa 17. října 2012

Gołąbki – zelné závitky s masem

Zelné závitky

Gołąbki, česky holoubci, rusky галубцы, jsou tradiční lidovou stravou nejen v Polsku, nýbrž v celé střední a východní Evropě. Ve střední Evropě je upřednostňují z zelného listu plněného mletým masem smíchaným s rýží, v jihovýchodní Evropě z listu révy vinné. V polských restauracích na ně narazíte celkem běžně. U nás se připravují již méně často, větší popularitě se těší plněné papriky, což je škoda. Stejně jako ony, se gołąbki podávají s rajskou omáčkou

Suroviny na 15 závitků
1 kg mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
1 hlávka mladého zelí
100 g rýže
2 vejce
2 menší cibule
2 lžičky majoránky
2 lžičky oregana
sůl, čerstvý mletý pepř
3 bobkové listy
5 kuliček jalovce
4 kuličky nového koření
5 kuliček barevného pepře
1 lžička sušených hřibů
1 l zeleninového nebo masového vývaru

Rýži vaříme ve větším množství vody s trochou soli do poloměkka, cca 10 minut, scedíme ji, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Cibuli nakrájíme na drobno.

Mleté maso promícháme s rýží, vejci, cibulí, majoránkou a oreganem, dochutíme solí a pepřem. Na dno hrnce nebo pekáče položíme několik zelných listů, aby se závitky nepřichytily ke dnu.

Z hlávkového zelí vykrojíme tvrdý košťál a sloupeme jednotlivé listy tak, aby se nepotrhaly. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a před plněním do ní ponoříme zelný list na cca 20 sekund, aby změkl. Po vytažení do jeho středu položíme váleček z mletého masa (přibližně z 1 vrchovaté polévkové lžíce), zelný list přehneme po stranách přes maso a smotáme. Závitky pokládáme do hrnce volným koncem dolů těsně vedle sebe, aby se během tepelné úpravy nerozmotaly.

Do hrnce přidáme bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř a houby, vše zalijeme vývarem. Pokud nám zbyly nějaké zelné listy, tak jimi závitky přikryjeme. Hrnec nebo pekáč přikryjeme pokličkou či alobalem a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C, poté sejmeme pokličku, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme ještě dalších minimálně 30 minut.

Závitky podáváme s rajskou omáčkou, chlebem, vařenými bramborami či rýží.



8 komentářů:

  1. Tak tohle jídlo by mi bohužel doma nepřošlo :))) Fobie ze školní jídelny, mleté maso v paprice nebo v zelí ani omylem ...to bych musela navařit jen pro sebe.Ale vypadá to krásně zvlášť ta fotka kde jsou pěkně v pekáčku naskládané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, fobie ze školní jídelny taky znám, asi už nikdy nebudu jíst plíčka :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to nádherně a úplně pdozimně, já bych se cpala, až by se mi boule za ušima dělaly!

    OdpovědětVymazat
  3. V nasej rodine sme to robili casto. Tento recept je presne ako moja maminka robila az na jednu surovinu "jalovce" neviem co to znamena slovensky alebo anglicky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z jalovce na Slovensku vyrábíte tu nejlepší věc – borovičku.

      Vymazat
    2. Anonymní19.10.12 1:08

      Takze to je borievka. Vdaka za odpoved,Kamila.

      Vymazat
  4. Moc děkuji za recept! Jídlo jsem připravila svým kamarádům v Mexiku a ti z toho byli všichni řádně nadšení. Opravdu výborné :)

    OdpovědětVymazat