úterý 4. září 2012

Domácí těstoviny se špagetovou dýní


Špagetová dýně je můj letošní objev. K nelibosti některých členů naší domácnosti si nejen ji o letošním podzimu užijeme. Kamarádka Lenka nasadila mnou přinesená semínka a fakt se nám urodilo. Zásoba tureckého turbanu, máslové i špagetové dýně vydrží hodně dlouho nebo budeme muset vyrazit prodávat na Zelňák :-). 

Zralá špagetová dýně má žlutou slupku nebo žlutou se zeleným žíháním a je oválného tvaru. Má jemnou chuť a její dužina tvoří po tepelném zpracování vlákna připomínající špagety. 

Recept na těstoviny jsem převzala od Vandy a moc za něj děkuji, protože je fakt jednoduchý a rychlý.

Těstoviny (pro 3 až 4 osoby)
300 g hladké mouky
3 vejce
3 lžíce olivového oleje

Všechny suroviny zpracujeme na vláčné hladké těsto. Pokud chcete proces výroby urychlit, můžete použít robot s míchacím hákem (u Kenwoodu je to K-metla) nebo sekací nože. V robotu se nejdříve vytvoří drobenka, snížíte rychlost, necháte ještě trochu promíchat než vzniknou větší hrudky. Pokud je těsto moc suché můžete přidat trochu oleje, pokud lepí tak mouku. Těsto na lince ještě trochu prohněťte rukou, vytvořte z něj kouli, tu zabalte do potravinářské folie a nechte 15 minut odležet v ledničce.

Těsto rozválejte na velmi tenký plát a nakrájejte z něj příslušné tvary, já zvolila dlouhé nudle - tagliatelle. Těstoviny vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Uchovat je můžeme také několik dnů v uzavřené krabičce v ledničce.

Špagetová dýně
Omáčka ze špagetové dýně
1 menší špagetová dýně
6 stroužky česneku
sůl, pepř, provensálské koření
2 lžičky másla
1 lžíce olivového nebo dýňového oleje
8 ks sušených rajčat
400 ml sladké smetany
zelená petrželka
čerstvé bylinky (oregano, tymián)
sýr Gran Moravia na ozdobu

Dýni rozkrojíme podélně na půlky a vydlabeme z ní semínka. Do každé půlky rozmačkáme jeden stroužek česneku, posolíme a popepříme, přidáme trochu provensálského koření a nahoru dáme lžičku másla. Pečeme 1½ hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.

Z upečené dýně slijeme stranou šťávu s máslem a vidličkou ji vydlabeme. Dýně po upečení tvoří dlouhá vlákna připomínající špagety.

Zbylý česnek nakrájíme na plátky, osmahneme jej na trošce olivového oleje na hlubší větší pánvičce, přidáme smetanu a šťávu slitou z dýně, sušená rajčata nakrájená na drobno a petrželku s bylinkami nasekanými také na drobno, necháme zredukovat. Přidáme vydlabanou dýni (na každou porci větší hrst), uvařené těstoviny, promícháme, dochutíme solí a pepřem a ihned podáváme posypané sýrem Gran Moravia.




9 komentářů:

  1. Ještě teď je můj žaludek blažený, jak si na té dobrotě pochutnal.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm tak tohle zní zajímavě, jen ještě na tuto díky jsem moc nikde nenarazila, musím se asi pořádně porozhlédnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, doporučuji. Mě osobně chutná možná i víc než hokkaido.

      Vymazat
  3. Anonymní30.09.14 9:42

    Jaka susena rajcata jste pouzila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušená rajčata naložená v oleji.

      Vymazat
  4. Děkuji Vám, Marynko, za rychlou odpověď. Recept určitě vyzkouším. Těším se na domácí těstoviny, jak jinak, špagetovou dýni však ochutnám poprvé.. Nacházím u vás spoustu inspirace, super práce, jen tak dál :))) Maruška

    OdpovědětVymazat
  5. Sice jsem svůj oběd neudělala přesně podle receptu, ale byl mi velkou inspirací - kromě koření i v tom, co dělat se špagetovou dýní... díky JZ

    OdpovědětVymazat
  6. Prostě mana nebeská všem moc chutnalo

    OdpovědětVymazat
  7. Prostě mana nebeská všem moc chutnalo

    OdpovědětVymazat