neděle 29. dubna 2012

Hruškový sorbet s rozmarýnem a vodkou

Pear sorbet


Sorbet je "vodová zmrzlina" připravená z ovocné dřeně, kousků ovoce, šťávy, cukru a vody. Může se do něj přidat i trošku alkoholu. Inspirací pro tento recept mi byl hruškový sorbet Jamieho Olivera. V originále je místo vodky použita grappa, pro ozvláštnění jsem do něj přidala ještě rozmarýn. 

Suroviny
200 ml vody
150 g krupicového cukru
1 kg hrušek
1 malá větvička čerstvého rozmarýnu
2 lžíce vodky
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Cukr rozmícháme v kastrolku s vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky, rozmarýn nasekaný na drobno a citronovou kůru a vaříme 5 minut, dokud se hrušky nezačnou lehce rozpadat. V povařených hruškách rozmícháme citronovou šťávu, směs necháme trochu prochladnout a rozmixujeme ji dohladka. Chceme-li, aby byl sorbet úplně hladký, hruškové pyré propasírujeme přes jemné sítko. V pyré rozmícháme vodku a necháme je do následujícího dne vychladit v lednici.

Druhý den hruškové pyré nalijeme do zmrzlinovače. Dále s výrobou sorbetu postupujeme podle návodu k zmrzlinovači.



8 komentářů:

  1. Koukám, že zmrzlinovač nezahálí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Maryna, máš u mňa na blogu uložené jedno milé ocenenie :-), papa

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten je luxusní! Miluju sorbety a tenhle okamžitě vyzkouším, až budu na sklonku léta zavalena hruškovou úrodou z maminčiny zahrádky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, je nějaká možnost vyrobit si tenhle sorbet bez zmrzlinovače? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dát do mražáku a každou půl hodinu pořádně promíchat.

      Vymazat
    2. Děkuji :)

      Vymazat