středa 4. dubna 2012

Bábovka z vaječného koňaku


Velikonoce a vajíčka, to je nerozlučná dvojice. Dospělí koledníci si určitě rádi dají bábovku s vaječným koňakem. Bábovka je jemná a vláčná a chuť vaječného koňaku v ní opravdu hraje prim.

Suroviny
150 g změklého másla
4 vejce
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
125 ml vaječného koňaku
1 lžička prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do směsi zatíráme vajíčka jedno po druhém, až vznikne hladká masa. Přimícháme vaječný koňak a mouku smíchanou s práškem do pečiva. 
Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou. Nalijeme do ní těsto a pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 175°C. Po upečení necháme chvilku chladnout ve formě a potom ji vyklopíme. Před poléváním polevou ji necháme úplně vychladnout.

Cukrová poleva z vaječného koňaku
220 g moučkového cukru
3 lžíce vaječného koňaku
2 lžíce vody

Cukr přesejeme a utřeme jej s vaječným koňakem a vodou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky. Pokud je poleva moc řídká, přidáme cukr, pokud moc hutná, vaječný koňak.





3 komentáře:

  1. Jéé tak to by mohlo být něco pro mě, pečivového alkoholika :)))) 100% vyzkouším, jen koupím vaječnák ..díky

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší bábovka, co jsem kdy dělala :)

    OdpovědětVymazat