pátek 16. března 2012

Jablečný koláč z listového těsta


Typický francouzský jablečný koláč. Nenáročný na přípravu, zvládne ho opravdu každý a krásně voní - zvlášť z domácího máslového listového těsta. Toto je jeho jednodušší varianta s jednou vrstvou jablek. U složitější varianty se na podklad koláče dává vrstva nastrouhaných jablek a na ni teprve plátky jablek - v tomto případě se častěji používá křehké těsto, protože pro listové by to byla příliš velká zátěž a při pečení by nelístkovalo.

Suroviny
2 větší jablka
25 g strouhanky
25 g třtinového cukru
1 vejce
10 g másla
šťáva z půlky citronu
1 lžíce krupicového cukru

Strouhanku lehce opražíme na pánvičce, když začne zlátnou, přidáme k ní cukr a ihned odstavíme z plotny.

Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Jablka nakrájíme na tenké plátky a ihned je namočíme do vody rozmíchané s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Koláč můžeme péct v koláčové formě s nízkým okrajem, nebo pokud jej chcete stejně jako já lehce nesouměrný, takový rustikální, tak na plechu. Připravíme si pečicí papír podle rozměrů plechu, na kterém budeme koláč péct.  Listové těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm, který překlopíme na pečicí papír. Vyřízneme z těsta kruh přes celou šířku papíru. Pečicí papír s těstem přeneseme na plech. Zbývající těsto znovu rozválíme a nařežeme z něj pruhy široké 1 cm. Okraje těsta na kruhu potřeme rozšlehaným vejcem do vzdálenosti asi 1 cm od kraje. Z proužků těsta vytvoříme ozdobný okraj - spirálu, copánek. Na zbývající část kruhu nasypeme strouhanku a rozhrneme ji po celé ploše. Na strouhanku klademe v kruzích plátky jablek, začínáme od kraje a postupujeme do středu. Takto připravená jablka potřeme rozpuštěným máslem a ozdobný okraj rozšlehaným vejcem.

Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté koláč posypeme jednou až dvěma  lžícemi krupicového cukru (záleží zda jsou jablka sladší nebo kyselejší) a pečeme ještě dalších 15 minut. Během této doby nám cukr lehce zkaramelizuje.





7 komentářů:

  1. Domácí listové těsto je skvělé, ještě teď se žaludek radostí tetelí, když si vzpomene na tu dobrotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem vyzkousela s mirnou upravou: pritel miluje hrusky.
    Ted si uvedomuju, ze jsem je i omylem oloupala..
    Nejvetsi problem bylo poskladat je kolem dokola rovnomerne do vejirku, aby byly vsude stejne vysoke a pekne vypadaly :)
    Co me vsak zarazi je ta strouhanka. Mela jsem ji spis sypkou, ne tak pekne "mazlavou" jako na obrazku, takze po zakrojeni hrusky sjely stranou a strouhanka se rozsypala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipla bych, že hrušky nepustily tolik šťávy, jako jablka.

      Vymazat
  3. Moc dobré, díky. dost konkuruje štrůdlu, hlavně je jednodušší příprava. myslíš, že by šel upéct i větší, na celý plech?díky
    lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, ale na plech bych zdvojnásobila dávku.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dekuji za super recept, dnes jsem ho vyzkousela a sklidil velky uspech, jak u pritele, tak u me, jelikoz priprava je velice jednoducha.Dekuji

    OdpovědětVymazat