pátek 13. ledna 2012

Tvarohovo-makový koláč


Další ze série polských serniků. Protože doma máme všichni rádi kombinaci tvarohu a máku, dělám tento sernik asi nejčastěji. Tak populární je nejen u nás, ale i v Polsku, kde jej koupíte ve většině pekáren a cukráren. Jako všechny serniky, je i tento celkem náročný na přípravu, protože několikeré pomletí tvarohu a pečení ve vodní lázni mu opravdu prospívá. Pokud tyto dvě činnosti pominete, nebude to koláči úplně vadit, ale rozhodně nebude tak jemný a vláčný.

Křehké těsto
130 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
60 g změklého másla
1 žloutek


Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v lednici. Těsto rozválíme na dno menšího pekáčku nebo dortové formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C.

Maková náplň
250 g máku
50 ml mléka
110 g moučkového cukru
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
2 vejce
1 lžíce strouhanky
1 lžíce mandlového oleje (není nutné)

Pomletý mák povaříme za občasného míchání asi 10 minut v trošce mléka tak, aby vznikla hustá kaše. Do máku zamícháme strouhanku, moučkový cukr, rozinky a vlašské ořechy posekané na hrubo a tuto směs odstavíme na chvilku vychladnout. Během té doby si oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do prochladlé směsi dobře zamícháme žloutky a mandlový olej a na závěr opatrně bílkový sníh.

Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu, nejlépe tučný
2 vejce
100 g krupicového cukru
80 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce pomerančové kůry

1. Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku nebo ušleháme. Pomeleme-li jej, bude koláč jemnější a vláčnější.

2. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.

3. Máslo, 50 g krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky, pomerančovou kůru a pomletý tvaroh.

4. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků a bramborový škrob.

5. Na předpečené těsto rozetřeme makovou náplň, kterou dobře uhladíme. Na ni tvarohovou směs, kterou na povrchu opět dobře uhladíme.

6. Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 175°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Koláč bude také vláčnější, pokud jej upečeme ve vodní lázni. Máme-li těsto v dortové formě s odnímatelným dnem, tak ji před pečením pořádně omotáme alobalem, aby se do formy nedostala voda. Pekáček nebo omotanou dortovou formu vložíme do většího hlubšího plechu, do něj nalijeme vařící vodu a celé vložíme do trouby.

7. Koláč nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme, pootevřeme a koláč v ní necháme jednu hodinu chladnout.




13 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Díky, a ještě líp to chutná! :-)

      Vymazat
    2. Opravdu, laskomina nesmírná! Kdyby Maryna svůj opus nehlídala, snědli jsme jej hned po vytažení z trouby.

      Vymazat
  2. Anonymní23.04.12 9:55

    Mohu použít tvaroh z vaničky ? Děkuji moc za nádherný recept. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohoto receptu bych spíš doporučila klasickou kostku tvarohu, ve vaničce bývá tvaroh moc řídký.

      Vymazat
    2. Já jsem si to myslela, ale děkuji Vám za odpověď a určitě brzy upeču.
      A děkuji za krásný blog. Jindra

      Vymazat
    3. Děkuji za pochvalu a dejte vědět, jak Vám "seromak" chutnal.

      Vymazat
  3. Maryna, dostali ma tvoje chutné recepty, fotky aj vzhľad stránky, no a tento koláčik celkom :-D, preto som si ta dovolila pridať ako následníka. Teším sa na tvoje ďalšie dobrotky :-). Všetko dobré prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu, ta potěší vždy a slibuji, že další recepty budou přibývat. :-)

      Vymazat
  4. Kolac byl vyborny, jen jsem musela dat vice mleka, protoze mak byl moc suchy.Recept pouziju i na Vanoce misto kynuteho Stedraku. Emily

    OdpovědětVymazat
  5. AHOJ MARYNO, prosim o radu, šlo by za něco zaměnit tvaroh? Jsem ve Francii a tady přímo tvarohy nemáme:/ různé sýry typu "philadelphia" ale to čemu říkají tvaroh se mi zdá, moc řídké... v kelímku na jogurt... díky za info,
    Kaca.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, možná bych použila ricottu nebo tu philadelphii

      Vymazat
  6. Vynikajúci mňam ☺.

    OdpovědětVymazat