úterý 13. prosince 2011

Zázvorky



Recept na tyto zázvorky stále vede z těch mnoha, které jsme doma postupně nasbírali. Svou konzistencí po upečení totiž připomínají rakvičky. Zázvorky jsou nadýchané, jemné a křehké. Není potřeba je nechat několik dnů uležet, jsou chutné hned po upečení a výborně se hodí k vínu. Recept je z Sešitu domácího vaření - svazek 47 - Vánoční pečivo od Olgy Davidové z roku 1986.

Rady k pečení zázvorek – aktualizace z 16. 12. 2012
- nastrouhaný čerstvý zázvor je potřeba před přidáním k žloutkům a cukru zbavit přebytečné tekutiny vymačkáním, jinak by těsto bylo příliš řídké
- žloutky je potřeba vyšlehat opravdu dobře, minimálně 15 minut, jak je uvedeno v receptu
- vyšlehané žloutky vypadají jako hutná pěna
- druhý den před přidáním mouky je na povrchu žloutkové pěny pevná krusta
- po přidání mouky a zbývajícího cukru se vytvoří hrudky – těsto připomíná drobenku
- na vále bez přisypávání mouky rychle zpracujeme na hladkou masu – těsto trochu lepí
- při rozvalování se snažíme těsto podsypávat jen minimálně moukou
- pečení je nejnáročnější, na základě Vašich komentářů jsem udělala pokus a upekla několik plechů při různých teplotách a zdokumentovala jej. Nejvíce se mi osvědčila varianta pečení ihned po vykrojení při teplotě 160°C s ventilátorem (horkovzduch), tyto zázvorky byly nadýchané a neroztekly se, nejvíce připomínaly rakvičky. Druhá nejpovedenější varianta byla s 20 minutovým odležením a pečením při 120°C bez ventilátoru – tyto zázvorky se neroztekly, ale nebyly tak úplně nadýchané. Nejhůře dopadly zázvorky odležené celou noc, které vůbec nenaskočily, i když chuťově také nebyly špatné.
- během pečení se trouba opravdu nesmí otevírat, aby zázvorky nesplaskly

Ukázka upečení při různých teplotách a délce odležení
Na 30 kusů potřebujeme
180 g moučkového cukru
2 žloutky
30 g hladké mouky
na špičku nože pospěšné soli (amonia)
10 g čerstvého zázvoru + 3 g sušeného zázvoru
nebo 10 g sušeného zázvoru


1. den
Čerstvý zázvor oloupeme, nastrouháme na jemno a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu. Zázvor, žloutky, pospěšnou sůl a 100 g prosátého moučkového cukru třeme 15 minut v elektrickém šlehači. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme ji stát na chladnějším místě do druhého dne.

Žloutková pěna ihned po vyšlehání
Žloutková pěna druhý den – zaschlá krusta
2. den
Do mísy přidáme zbývající prosátý cukr a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme na placku silnou 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme zázvorové tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme dle rad výše, nejlépe 10 minut bez odležení při 160°C s ventilátorem. Během pečení troubu neotevíráme, aby zázvorky nesplaskly. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Těsto po přidání mouky a cukru
Těsto po zpracování na vále
Zázvorky před pečením



42 komentářů:

  1. Ahoj, mám dotaz. Včera jsem pekla zázvorky dle tvého receptu. Hezky vyběhly, ale bohužel se jakoby roztekly a nedržely tvar. Nevíš, čím to může být? Pekla jsem zázvorky poprvé, tak vůbec netuším. Jinak ale díky za recept, na chuť jsou dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Cherry, může to být tím, že byla třeba málo nahřátá trouba. Klidně se může nahřát na víc stupňů a až se do ní strčí zázvorky tak snížit teplotu na těch 170°C. Možná přidat i trochu mouky, každá mouka se chová jinak a jinak lepí. Nám se to už také stalo, i když je pečeme každý rok podle stejného receptu.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, příště zkusím víc nahřát troubu, třeba to pomůže.

      Vymazat
  2. Dobry den, mam dotaz - testo se silene lepi, ma se pridat vic mouky? Jinak se povedlo, jsou krupave a mnam (i kdyz priznam se vic mi chutnalo syrove testo) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto se musí s mouko dobře propracovat, aby se nelepilo. Mouky klidně trochu přidat, ale spíš jen podsypávat těsto na vále a zapracovat do něj tolik mouky, kolik si samo vezme.

      Vymazat
  3. Vím, že to asi nepůjde, ale....... zkoušely jste nahradit amonium něčím jiným? Práškem do pečiva, vinným kamenem? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, v zázvorkách jsem se amonium nepokoušela ničím nahradit. Ani u rakviček jsem nenašla jiný tip, nejlépe naběhnou s ním.

      Vymazat
    2. Anonymní04.12.12 7:25

      Tak jsem o víkendu vyzkoušela. Nakonec jsem nahradila amonium vinným kamenem. Jen jsem nedala na špičku nože, ale lžičku, což byla asi zásadní chyba. Zázvorky vyletěly v troubě jako raketa (=zázvorkovitý tvar byl 3D :) Což ale nemění nic na tom, že chutnají výborně. Takže příště dám na špičku nože vinného kamene a myslím, že bude vše OK. Lenka

      Vymazat
    3. Ač se úplně nepovedly, tak jsem ráda, že chutnaly. :-) Také se mi už povedlo udělat takové obry.

      Vymazat
  4. Tento recept mě zaujal, takže jej zařadím mezi letošní vánoční cukroví. Jenom nevím, kde sehnat amonium. Mohla byste prosím poradit? Děkuji. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, amonium kupuji v drogerii, prodávají to také pod názvem cukrářské droždí.

      Vymazat
    2. Dík za radu. Nakoupeno a může se začít s pečením.

      Vymazat
  5. Moc dobré, ale na poprvé se roztekly, při dalších pokusech jsem snižovala teplotu trouby, povedlo se při 140 stupních. Děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zázvorky se chystám příští víkend, tak vyzkouším péct v té nízké teplotě. Mě se tedy dařily i v těch 170°C, ale uvidíme.

      Vymazat
  6. Nakoľko ma recept zaujal, rada by som ho vyskúšala na vianoce. Chcem sa spýtať, či je lepšie piecť pri 170°C alebo 140°C.
    V odppovedi na I. komentár píšete, že treba zvýšíť teplotu a v poslednom znížiť. trochu si to odporuje a asi je to dosť podstatný rozdiel. Ďakujem za odpoveď Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak je psáno výše, já je pekla na 170°C, možná trošinku méně a neroztekly se mi. Asi hodně záleží na troubě. Psalo víc lidí, že s nimi mělo trochu problémy, tak možná bude lepší méně stupňů. Já je budu péct až o víkendu a zkusím také jednu dávku na těch 140°C pro porovnání. Když je budete péct delší dobu na těch 140, tak určitě nic nezkazíte.

      Vymazat
  7. Tak včera jsem dostala ochutnat zázvorky od švagrové.Nebyly špatný,ale já si pamatuju zázvorky jako jsou tady v tomhle receptu.Už jsem si ušlehala suroviny a zítra se uvidí,jestli se to povede.............doufám,že jo:-) .Tohle jsou u mě tradiční zázvorky co pekla moje mamka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. A ešte jedna otázka, múky tam ide iba 30g? Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mouky je opravdu jen tak málo.

      Vymazat
  9. Tak jsem vytáhla první plech..............roztečený.........na 150 stupňů taky roztečený..............dávám míň jak 140 stupňů..............taky roztečený.Mám nachystanej poslední plech..........tak 130 stupňu a uvidíme........tak taky se roztíkají:-( tak nic nooooo ale chuťově jsou dobrý :-) jen placatý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to netuším v čem může být chyba :-(

      Vymazat
  10. Prosím, obalují se zázvorky v cukru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma je neobalujeme, ale proti gustu...

      Vymazat
    2. svařenou vodu našlejat s cukrem a potřít zázvorky :-)

      Vymazat
  11. Chci se zeptat? v receptu je opravu jenom 30g mouky? Přijde mi to nějak málo.... Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Tak, zázvorky upečeny a taky se mi roztekly. Dnes v televizním pořadu taky pekli zázvorky a před pečením je nechávali na plechu ještě asi 20minut zaschnout.Právě proto aby se neroztekly.Tak příště vyzkouším. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem dělala pokus, na každém plechu 5 zázvorků a nejlepší byly pečené hned bez odležení při 160°C s ventilátorem. Odležené 20 minut se při 160°C s ventilátorem trochu roztekly. Další várka byla při 120°C s odležením 20 minut, ty byly taky ok. Jednu várku jsem nechala odležet celou noc. Nenapadlo mě do receptu napsat, že nastrouhaný čerstvý zázvor je potřeba zbavit přebytečné tekutiny vymačkáním.

      Vymazat
  13. Závorky se povedly skvěle, ale měla jsem problém s těstem, bylo dost suché. Vyřešila jsem to přidáním rumu, ale rozhodně jsem nedosáhla efektu lepivého těsta, ale i přesto se zázvorky podařily a neroztekly se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se neroztekly aspoň někomu :-)

      Vymazat
  14. Dobrý den,
    doufám že se i u rok uleželého receptu dočkám odpovědi na dotaz :). Váš recept vypadá báječně a ráda bych zázvorkami potěšila příbuzenstvo. Při opisování receptu jsem ale narazila na zásadní věc - asi vlivem úprav na základě komentářů není nikde v receptu uvedeno, jak dlouho mám zázvorky péct. Jak přibližně dlouho trvá, než hezky vyběhnou a zezlátnou?

    Budu se těšit na odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doba pečení je opravdu závislá na troubě (podle toho jak hřeje) a je uvedená na fotografii s ukázkami pečení při různých teplotách.

      Vymazat
    2. Děkuju, pro oči nevidím :).

      Vymazat
  15. Zdravím všechny milé dámy.
    Brzy budu mít svoji první troubu, tak jsem si hned vzpomněla na zázvorky, co kdysi dělala prababička. Od ní už, bohužel, recept nedostanu, tak doufám, že budou stejně chutné :) Recept jde do záložek a pak hodím echo, jak se povedly.

    OdpovědětVymazat
  16. Zázvorky miluji, ale je mi záhadou, jak je správně upéct. Nádherně naběhly a aniž bych s nimi cokoli dělala po 10 min. pečení spadly :-( Zkoušela jsem s ventilárotem, bez, vždy do samé :-(

    OdpovědětVymazat
  17. Moc prosím, nemám amonium - poradíte mi čím nahradit, případě jestli mohu vynechat? A zázvor mám jen čerstvý - bude to vadit? Děkuji. Nikdy jsem zázvorky nepekla, tak snad se povedou...

    A ještě jedna prosba - píšete, že máte recept i na jiné zázvorky, které nejsou uvnitř jako rakvičky, podělila by jste se i s tímto receptem prosím? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amonium se u tohoto receptu nahradit nedá, čerstvý zázvor je lepší, jen je potřeba ho nastrouhat na velmi jemno a vymačkat z něj tekutinu. Do konce týdne přidám recept na třené zázvorky, ty jsou také skvělé.

      Vymazat
  18. Maryno, moc děkuji za info - já se pak o amoniu tady dočetla a došlo mi že nahradit nejde. Zkusím se poptat v drogerii a budu se těšit i na třené zázvorky.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobry den Maryno, zazvorky mas naprosto uzasne!! Neodolala jsem, a poprve se pustila do jejich peceni! Chutove jsou vyborne, jen na oko nevypadaji uplne dokonale jak tvoje, pri peceni nektere praskly. Nevis, cim by to mohlo byt? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakvičková těsta jsou prevít, že popraskají nahoře se stává :-(. Může to být troubou, třeba nehřeje všude stejně, moc vysoká teplota...

      Vymazat
  20. Povedly se hned na poprvé :o) Pekla jsem je na 160 horký vzduch - s ventilátorem. První dva plechy naprosto luxusní, na tom posledním už se začaly trošku rozjíždět, ale žádná tragédie. Jsou vynikající! Apropo Vaše stránky jsou též super! Máte tu spoustu krásných lákavých receptů, než je všechny vyzkouším...mám se co ohánět :o) Těším se na další nové recepty :o) a přeji krásné Vánoce ;o)

    OdpovědětVymazat