sobota 17. prosince 2011

Vanilkové rohlíčky

laskominyodmaryny

Receptů na vanilkové rehlíčky je nepřeberné množství a jak píše Vanda, někteří tvrdí, že jediné správné jsou s lískovými ořechy, jiní s vlašskými a někteří používají jen mandle. Tento recept je zvláštní použitím sádla, které dodává rohlíčkům specifickou chuť. Recept jsme získali od babičky jedné mamčiny spolužačky a stal se naším nejoblíbenějším.

Suroviny na 60 rohlíčků
150 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g vepřového sádla
50 g lískových nebo vlašských ořechů pomletých na jemno
30 g moučkového cukru
½ lžičky prášku do pečiva


Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme na vál, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.

Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme z nich dva válečky. Každý váleček rozkrojíme na 30 rovnoměrných dílů z nichž tvarujeme rohlíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155°C. Ihned po vytažení obalujeme ve vanilkovém cukru.

Vanilkový cukr
100 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk


Vanilkový lusk nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme jej spolu s cukrem v minidrtiči nebo tříštivém mlýnku na kávu. Uchováváme v uzavřené skleničce.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, Váš recept na rohlíčky je vážně nejlepší :-)! Jen jsem měla trochu problém, že při tvarování rohlíčků se mi trhaly. Nevíte kde může být problém? Děkuji Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidat trošinku sádla, ale opravdu jen nepatrně.

      Vymazat