středa 7. prosince 2011

Rozmarýnové grissini


Tento recept dedikuji Lence a Michalovi, kteří o rozmarýnových grissinách neustále bájí, tak jsem se je rozhodla vyzkoušet. Na internetu jsem na ně našla mnoho receptů, tento je kombinací dvou. Chuťově jsou vynikající, rozmarýn je v nich opravdu výrazný, jen na jejich tvaru po upečení budu muset jěště zapracovat :-)

Na 30 tyčinek potřebujeme:

170 g hladké mouky
4 g soli
2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
2 lžíce nasekaných černých nebo zelených oliv
5 g sušených kvasnic
3 g hnědého cukru muscovado
1 lžíce olivového oleje
100 ml vlažné vody

Všechny suché suroviny včetně rozmarýnu a oliv v míse promícháme, přilijeme olej a vodu a uhněteme hladké těsto. Necháme 10 minut odležet.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vyválíme váleček o průměru 4 cm. Váleček nakrájíme na plátky 1 cm široké. Z každého plátku ušouláme tyčinku dlouhou asi 20 cm.

Tyčinky položíme na plech, nemusíme mezi nimi nechávat velké rozestupy. Plech přikryjeme utěrkou a tyčinky necháme 30 minut kynout.

Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190°C. Grissini můžeme uchovat 14 dnů v uzavřené nádobě.




7 komentářů:

  1. Pochybuji o té 14-ti denní trvanlivosti. U nás doma nevydržely ani 14 minut. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Právě upečeno. Chuť úžasná, ale na tom tvaru budu muset ještě zapracovat, jak píšete v úvodu. I když vy je máte krásné. Ty moje jsou vzhledově něco mezi grissini a hospodskými tyčinkami :-D Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné, snadné, peču opakovaně. Díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem vyzkoušel. Tyčinky výborné - tvar neřeším :-) Udělal jsem těsto rovnou z dvojnásobku dávek a druhou polovinu pak jen rozválel na cca 1cm, plech polil oliváčem, nahoru pak taky pokapat a nastrouhat parmazán. Doporučuju podávat jako předkrm, nebo jen tak k vínu :-) Erik

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní26.11.14 6:57

    Da se to udělat bez oliv?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá, jen je tam nedáte, není potřeba jinak upravovat složení, prosím

      Vymazat