pátek 9. prosince 2011

Pomalu pečená kachna se zelím a hrnkovým knedlíkem


Pomalu pečená kachna nebo husa se nám doma vždy povedla. Není vysušená a jde krásně od kosti. Při pečení přes noc nemusíte mít opravdu strach, že se připálí. Kachna se konfituje - peče při velmi nízké teplotě ve vlastní šťávě a tuku. Jako přílohu jsme zvolili hlávkové zelí a hrnkový knedlík. Můžete vyzkoušet i dýňové zelí.



Pomalu pečená kachna

1 kachna
sůl
kmín

Kachnu omyjeme a případně důkladně očistíme od zbytků peří. Kachnu položíme do pekáče, nasolíme zvenčí i uvnitř a dobře ji posypeme kmínem. Podlijeme 3 dcl vody a přikryjeme pokličkou nebo dobře obalíme alobalem. Na celou noc  (10 hodin) vložíme do trouby zapnuté na 80°C.  Kachnu není potřeba během noci kontrolovat.

Ráno sejmeme z pekáče pokličku nebo alobal, troubu zapneme na 180°C a za občasného potírání výpekem pečeme ještě 1½ hodiny, tak aby kachna získala zlatohnědou barvu. Do výpeku můžeme přimíchat med a pomerančovou šťávu.



Hlávkové zelí

½ hlávky zelí
1 cibule
2 lžíce oleje nebo sádla
ocet, sůl, pepř, kmín

Zelí nakrouháme, cibuli jemně nakrájíme. Na oleji, na sádle nebo na drobně nakrájené slanině zpěníme cibuli, přidáme zelí, podlejeme trouchou vody s octem, osolíme a okmínujeme. Krátce pod pokličkou podusíme, dokud zelí nezesklovatí. Dochutíme solí a pepřem.



Hrnkový knedlík

220 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 vejce
2 rohlíky
sůl
2 lžíce nasekané petrželky

Oddělíme žloutek od bílku. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Tři větší hrníčky nebo plecháčky vymažeme olejem nebo sádlem.

V misce smícháme hrubou mouku s mlékem a žloutkem. Přidáme sůl podle chuti, nakrájené rohlíky a nasekanou petrželku. Do směsi opatrně zamícháme bílek a naplníme ji do hrníčků, tak aby byly plné ze ⅔, během vaření nabydou. Hrníčky opatrně vložíme do vroucí vody, tak aby do nich nenatekla voda. Přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut.


Zda je knedlík dobře uvařený, vyzkoušíme na špejli, pokud na ní nic neulpí, můžeme hrníčky vytáhnout z vody.

Knedlíky necháme v hrníčcích trochu vychladnout a poté je vyklopíme. Nakrájíme je na plátky a ihned podáváme.




13 komentářů:

  1. Kachna je dokonalá,moc děkuji za skvělý recept.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu a komentář.

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat, jestli kachnu pokládáte na prsa nebo na záda?
      Děkuji :-)

      Vymazat
    3. Děkuji, v neděli upeču.

      Vymazat
  2. Perfektní, povedla se podle Vašeho receptu báječně! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, díky za komentář!

      Vymazat
  3. no kačenka byla po nočním opalování v troubě ve skvělé kondici a druhý den v poledne byla pochoutkou na stole. Díky za návod.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeste je dobre potrit i kachnu medem. U nas tento zpusob peceni pouzivam i na veprove nebo kure. Hezky den IZajda 30

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S medem je skvělá, těch variací je mnoho, toto je jen ten nejzákladnější návod.

      Vymazat
  5. Kachnu už nikdy jinak! Byla naprosto dokonalá i s klasickou kombinací bramborový knedlík + červené zelí.
    Jako dezert jsem upekla Vaší mini pavlovu - úžasná sladká tečka... Díky Vám jsme měli skvělý nedělní oběd.

    OdpovědětVymazat