neděle 11. prosince 2011

Linecká kolečka


Oblíbené vánoční cukroví, které se k nám dostalo od našich jižních sousedů. Jeho předlohou je tradiční linecký koláč s rybízovou marmeládou. Linecké těsto má mnoho variant, může se do něj přidat kakao nebo pomleté vlašské či lískové ořechy. Kolečka lze slepovat nejen marmeládou, ale třeba máslovým krémem. Ozdobit je můžeme nejen cukrem, ale třeba čokoládou, ořechy nebo kandovaným ovocem. Také tvar vykrajovátka můžeme zvolit jakýkoli. 

Suroviny na cca 75 kousků
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g změklého másla
1 vejce
1 uvařený žloutek
½ vanilkového lusku½ lžičky prášku do pečiva

linecká nebo rybízová marmeláda
moučkový cukr s vanilkou

Mouku, prášek do pečiva a cukr přesijeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme celé vejce, najemno nastrouháme žloutek, nakrájíme máslo a přidáme přidáme semínka z půlky vanilkového lusku.

Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.

Těsto rozválíme na plát široký 3 mm. Vykrajujeme kolečka. U poloviny koleček vykrojíme i střed. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.

Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165°C. Při zapnutém ventilátoru stačí 7 minut. Necháme vychladnout na drátěném roštu.

Kolečka spojujeme kyselejší marmeládou. Horní kolečko s dírkou uprostřed poprášíme cukrem. Necháme odležet alespoň 5 dnů.




1 komentář:

  1. Bez komentáře. Ještě jsem neochutnal. Maryna je hlídá jak Cerberos.

    OdpovědětVymazat