sobota 19. listopadu 2011

Snídaňové bulky


Krásně křupavé, voňavé a ještě teplé bulky na snídani nemusí být jen sen! Děsí Vás představa, že vstáváte ráno v 5 a zaděláváte na ně těsto? Tak to nemusí. Tyto bulky připravíte večer, přes noc je necháte kynout za studena a ráno je jen dáte upéct do trouby a za chvilku máte báječnou snídani.

Na 12 bulek potřebujeme:
500 g hladké mouky
25 g másla
200 ml mléka
7 g sušených kvasnic
1 až 2 lžičky soli
1 vejce
mák, sezam nebo strouhaný sýr na ozdobu

Večer smícháme všechny suroviny a uhněteme hladké těsto, které rozdělíme na 12 stejných dílů.

Z každého dílu zformujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky na plechu trochu zploštíme, přikryjeme utěrkou a uložíme na noc na chladné místo, třeba do lednice nebo do špajzu.





Ráno plech přeneseme na půl hodiny do tepla. Během té doby vyhřejeme troubu na 220°C a ohřejeme si trochu mléka. Je důležité mít troubu opravdu hodně vyhřátou, po vložení plechu s bulkami zapneme u trouby ventilátor.

Bulky těsně před pečením potřeme ohřátým mlékem a můžeme je posypat mákem, sezamem nebo strouhaným sýrem.

Pečeme dozlatova 10 až 15 minut. Ihned podáváme.







7 komentářů:

  1. Vypadají moc fajn, já je někdy dělám podobně, ale z poloviční dávky (akorát se vejdou do remosky), bez vejce a s dvojnásobným množstvím tuku. Takže jsou vlastně úplně jiné, ale snídanová metoda (večer zadělej, ráno jen peč) to je:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyskúšané...perfektné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní29.07.13 8:55

    Tak tento víkend jsem je vyzkoušela a byli úpně úžasný. Moc děkuji za inspiraci. Manžel ohodnotil na 1* :-) Katka

    OdpovědětVymazat
  4. Ze dvou deci mléka mi to zanic nešlo, ale s čtvrtlitrem už to bylo hned o něčem jiném. A jako snídaňové pečivo jsou parádní.
    (parádní jsou i ve verzi toastový chléb, to ale přidávám ještě polévkovou lžíci cukru navrch)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, určitě vyzkouším.

      Vymazat
  5. Vynikající! S těstem se dobře pracuje, posyp na bulkách krásně drží a jsou jedlé i druhý den po upečení (to byla jen zkouška jedlosti, jinak si je mrazím). V případě návštěvy oceňuji, že si s předstihem v klidu připravím bulky, které čekají na hosty :-) Děkuju za recept. Eva

    OdpovědětVymazat