pátek 25. listopadu 2011

Koláč s pomerančovým krémem


Lehký a osvěžující koláč s lahodným křupavým těstem. Chce to ovšem velké sebezapření vydržet do druhého dne, než se koláč odleží. I čerstvě upečený je moc dobrý.

Křehké těsto:
195 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
115 g změklého másla
1 žloutek
1 lžíce pomerančové šťávy

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 minut ztuhnout do lednice.

Koláčovou formu o průměru 23 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, ovšem jen v případě, že nemáte formu s nepřilnavým povrchem.

Těsto se nedá rozválet, je příliš křehké, proto je prsty vtlačte do koláčové formy tak, aby byly pokryty i celé boční okraje formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, který posypeme fazolemi nebo keramzitem, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C nejdříve 15 minut, poté sejmeme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 5 minut.

Pomerančová náplň:
5 vajec
250 g pomerančové marmelády
120 g krupicového cukru
1 lžíce pomerančové šťávy
200 ml sladké smetany
2 lžičky bramborového škrobu

Všechny suroviny společně vyšleháme a nalijeme na předpečený korpus koláče. Opatrně vložíme do trouby a pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Chceme-li, aby povrch koláče zůstal světlý, přikryjeme formu při pečení alobalem.

Koláč necháme zchladnout do následujícího dne. Podáváme ozdobený crème fraîche nebo kvalitním řeckým jogurtem a skořicí.




Žádné komentáře:

Okomentovat