čtvrtek 20. října 2011

Švestkovo-citronový koláč


Velmi šťavnatý švestkový koláč z křehkého těsta, jemně vonící levandulí a citronovým krémem (lemon curd), završený sněhovou krustou. Nejlepší je vychladlý, kdy se v něm všechny chutě a vůně promísí.

Křehké těsto:
125 g změklého másla
150 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
1 lžíce vody

Všechny suroviny zpracujeme na vále nebo v robotu na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.

Poté těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm, tak aby zakrývalo i boky formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a dáme péct na 25 minut do trouby předehřáté na 190°C. Po upečení necháme půl hodiny vychladnout.

Náplň:
3 lžíce lemon curd (citronový krém)
500 g švestek
2 lžičky sušených levandulových květů
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu

Švestky odpeckujeme a rozkrájíme na menší kousky. Vychladlý korpus koláče potřeme citronovým krémem a posypeme jednou lžičkou levandule. Na krém poklademe švestky, pokud jsou sladké nemusíme doslazovat, a posypeme druhou lžičkou levandule.

Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh. Do sněhu postupně přidáváme po lžících 200 g krupicového cukru. Jako poslední zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu. Sníh musí být hodně pevný. Bílkovým sněhem překryjeme švestky.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Bílková pěna musí být na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.




2 komentáře:

  1. Po upečení pomerančového koláče jsem se vrhla na tento. Kombinace mě docela zajímala... No někomu to třeba může chutnat, u nás ale letěl do koše, nedalo se... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to chtělo spíše kurs pečení? Tato kombinace opravdu nemusí třeba chutnat všem, ale to se dá zjistit už podle ingrediencí.

      Vymazat