pondělí 24. října 2011

Stefanka čili variace na medovník


Variace na medovník, která není tak sladká, jako ta s kondenzovaným mlékem a je také jednodušší na přípravu. V sobotu si na něm pochutnávali v Držovicích, a tak si na něm pochutnáte snad i Vy. 

Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
200 g změklého másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička sody
rum

Všechny suroviny (kromě rumu) utřeme v misce nebo robotu. Těsto rozdělíme na tři části, každou část rozetřeme na samostatný plech o rozměrech 32x22 cm, který jsme předtím vyložili pečicím papírem.

Pečeme dozlatova přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 160°C.

Suroviny na krém:
1 l mléka
165 g krupicového cukru
200 g másla
1 sáček vanilkového cukru
120 g dětské krupičky
1 citron

Svaříme mléko s cukrem a máslem, po rozpuštění másla hrnec odstavíme z plotny. Za stálého míchání pomalu přisypeme krupičku a kůru a šťávu z jednoho citronu. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání vaříme, dokud nezískáme konzistenci připomínající puding. Směs necháme částečně vychladnout.

Na spodní plát natřeme polovinu krému, přikryjeme druhým plátem, který pokapeme rumem, potřeme druhou polovinou krému, třetí plát pokapeme opět rumem a ozdobíme čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády
125 g másla

Čokoládu s máslem rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni.

Medovník podáváme nejdříve druhý den. Pláty korpusu díky krému krásně změknou a medovník se dobře krájí.




6 komentářů:

  1. Měl jsem jenom ořezky, ale tento zákusek mi opravdu, ale opravdu chutná. Hlavně těsto s polevou.

    OdpovědětVymazat
  2. Muzete poradit, cim muzu nahradit detskou krupicku? Tady ji neprodavaji. Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krupička se dá nahradit moukou krupicí, je hrubě mletá, ale obávám se, že tu také nebudete mít k dispozici. Jinak nevím.

      Vymazat
  3. Môžem sa spýtať, ktorý z týchto plechov má správnu veľkosť ? Neviem totiž či tých 22x32 má byť vnútorný alebo vonkajší rozmer. http://eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-a-plechy/623510-plech-na-peceni-delicia-gold-36x26-cm alebo http://eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-a-plechy/623520-plech-na-pecenie-hlboky-delicia-gold-32x22-cm alebo http://eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-a-plechy/delicia/623010-plech-na-pecenie-delicia-36-x-25-cm , ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myšlen je vnitřní rozměr a lepší je hlubší plech, takže něco, jak v druhém odkazu.

      Vymazat