pátek 14. října 2011

Citronové dolíčky


Křehké, ale díky polentě i krásně křupavé koláčky. Svěžest jim dodává citron, který je součástí těsta i náplně. Recept na anglický citronový krém - lemon curd - snad přibude někdy časem. Se sladkou marmeládou totiž nejsou rozhodně tak dobré.

Těsto:
180 g změklého másla 
280 g hladké mouky
50 g kukuřičné polenty
90 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička prášku do pečiva

Náplň:
lemon curd
moučkový cukr na ozdobu

Všechny ingredience na vále nebo v robotu zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu chladit v lednici.

Ze ztuhlého těsta si lžičkou odkrajujeme malé hrudky, ze kterých vytvoříme kuličky. Z tohoto množství těsta jich bude cirka 50. Kuličky klademe ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličky lehce zploštíme a v jejím středu uděláme velký a hluboký důlek. Důlky naplníme lemon curd, který prodávají například v Marks & Spencer.

Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Vychladlé koláčky poprášíme moučkovým cukrem.




8 komentářů:

  1. Můj nejoblíbenější recept na Lemon curd - zakoupit jej v Marks and Spencer:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Můj také, Vando :-) Jen je v Brně M&S zatraceně daleko.

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych je vyzkoušela; myslíte, že bych je mohla upéct jako vánoční cukroví? Jaké jsou po upečení (tvrdé jako sušenky, anebo měkké jako koláčky)? Děkuji za odpověď. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsou tak něco mezi, díky polentě. Určitě se hodí i jako vánoční cukroví.

      Vymazat
  4. maryno, prosim te, mam dotaz - ta polenta ma byt varena nebo v suchem stavu? nejak ted nevim, ale asi sucha, ze? diky za info, monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suchá, rovnou ze sáčku.

      Vymazat
    2. diky moc za rychlou odpoved, jdu na to ;-)

      Vymazat
  5. Ahoj :) Prosím o radu s polentou - nemám s ní zkusenosti - je to to stejné jako kukuřičná mouka? Našla jsem několik verzí, jedna hladká jako hladká mouka, druhá zase hrubozrnná asi jako krupice. Kterou přesně mám použít? Díky moc za radu.

    OdpovědětVymazat