neděle 4. září 2011

Sernik krakowski alias tvarohový koláč


Nejlepší varianta polského serniku, jakou znám. Díky mletí tvarohu, které je dost zdlouhavé a upatlané, a pečení ve vodní lázni je sice poněkud náročnější, ale fakt to stojí za to. Recept je ze stránky Moje Wypieki.

Křehké těsto:
170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
80 g změklého másla
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru


Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v lednici. Těsto rozválíme na dno menšího pekáčku nebo dortové formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170°C.

Tvarohová náplň:
1 kg měkkého tvarohu, nejlépe tučný
8 vajec
200 g krupicového cukru
100 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce bramborového škrobu
100 g rozinek naložených v rumu


1. Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku nebo ušleháme. Pomeleme-li jej, bude koláč jemnější a vláčnější.

2. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.

3. Máslo, 150 g krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh.

4. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků, bramborový škrob a rozinky.

5. Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme.

6. Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Koláč bude také vláčnější, pokud jej upečeme ve vodní lázni. Máme-li těsto v dortové formě s odnímatelným dnem, tak ji před pečením pořádně omotáme alobalem, aby se do formy nedostala voda. Pekáček nebo omotanou dortovou formu vložíme do většího hlubšího plechu, do něj nalijeme vařící vodu a celé vložíme do trouby.

7. Sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme a pootevřeme a sernik v ní necháme jednu hodinu chladnout.


Cukrová poleva:
3 lžíce sladké smetany
přesátý moučkový cukr
citronova kůra


Smetanu v misce utřeme s postupným přidáváním cukru na hladkou polevu, přimícháme citronovou kůru. Polevou potřeme vychladlý koláč.


7 komentářů:

  1. Takovou dobrotu jsem snad ještě nejedla...doufám, že bude nějaké pokračování- a nejen na blogu :) Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Musím také pochválit a navrhuji, aby Sernik krakowski v podání Mary nadále byl zván Sernik KRÓLEWSKI. Ještě teď při pohledu na obrázek si vybavuji neuvěřitelnou lehkost koláče, vláčnost a svěžest tvarohu. Srdečně zdraví a mlsně vzpomíná Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc, on i sernik królewski existuje, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že tato varianta z Małopolski je rozhodně lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo a kde se to da ochutnat??

    OdpovědětVymazat
  5. To je těžko anonymovi poradit :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nic lepszego niema.

    OdpovědětVymazat