neděle 18. září 2011

Kvašáková polévka


Nevím jak u nás, ale v Polsku je hodně populární "zupa ogórkowa". Na Zelňáku teď prodávají domácí kvašáky a po čtvrtečním koncertě Priessnitz v Mersey jsem si potřebovala něčím spravit žaludek a tak padla volba právě na ni. Je totiž hodně kyselá, tak se skvěle hodí právě k tomuto účelu. Pokud máte již uvařený vývar, tak je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu.



Suroviny:
500 g kvašáků
1,5 l čirého zeleninového nebo masového vývaru
3 větší brambory
1 stroužek česneku
1 cibule
čerstvý kopr
kysaná nebo sladká smetana (dle chuťových preferencí)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla

1. brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka

2. kvašáky nastrouháme na hrubším struhadle

3. na sádle opražíme cibulku do sklovata, přidáme rozdrcený česnek a lžíci mouky, kterou necháme jen trošku opražit, za stálého míchání zalijeme vývarem

4. do vývaru přidáme nastrouhané kvašáky i s vodou, která z nich vyteče

5. necháme asi 5 minut vařit a přisypeme brambory a 2 lžíce nasekaného kopru, necháme zevřít a vypneme

6. do teplé polévky zamícháme sladkou nebo kysanou smetanu, podle toho, zda ji chceme opravdu hodně kyselou nebo jen sladkokyselou

7. podle potřeby dochutíme solí a pepřem




2 komentáře:

  1. Výborná, osvěžující, druhý den chutnala ještě lépe.

    OdpovědětVymazat
  2. Dívám se, že se zlepšují příběhy před receptem. Gratulace a jen tak dále :) Kvašáky mi doma děláme samy a doufám příští rok taky připravím svoje první. A kvašáková polévka... hmmm, zní zvláštně. Na bolavý žaludek ale asi vynikající.
    Klára

    OdpovědětVymazat