Pokud znáte polské "ptasie mleczko", tak si tento dezert zamilujete. Nadýchaná a lehoučká bílkovo-pudingová pěna totiž právě "ptasie mleczko" hodně připomíná.
Recept je ze stránek Moje wypieki.
Suroviny na těsto:
650 g polohrubé mouky
375 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
8 žloutků
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce vody
V robotu utřeme všechny suroviny společně. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě částí v poměru 60 a 40%. Každou část zabalíme samostatně do potravinářské fólie a dáme zamrazit asi na 15 minut.
Na hlubší plech o velikosti 37 x 27 cm si položíme pečicí papír nebo jej vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Větší díl těsta nastrouháme na hrubším struhadle na plech. Těsto lehce přimáčkneme ke dnu a dáme na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Suroviny na pudingovou pěnu:
8 bílků
300 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového pudingu
1 sáček vanilkového cukru
200 ml slunečnicového oleje
500 g malin nebo borůvek
moučkový cukr na ozdobu
Během chladnutí těsta si ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme po lžicích krupicový a vanilkový cukr, poté pudingový prášek a jako poslední pomalinku přilijeme slunečnicový olej. Celou dobu směs šleháme elektrickým šlehačem při nejvyšší rychlosti.
Pěnu rozetřeme na vychladlé těsto a na ni položíme maliny špičkou dolů. Maliny trošku vmáčkneme do pěny. Nahoru nastrouháme na hrubším struhadle zbývající těsto.
Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem.
Nic lepšího si po nedělním obědě nedovedu představit. A takové štěstí mě potkalo tuto neděli. Dobrý oběd, káva a skvělý zákusek. Zenon
OdpovědětVymazatJednoduché, skvělé - mňam. Lenka
OdpovědětVymazatDíky! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů.
VymazatMůj bude asi taky :-) vyzkoušeno tuto neděli, i s ostružinami výborné!! V pátek s ním pohostím gratulanty :-)
VymazatTo vypadá úžasně, už se těším, jak budou maliny a hned vyzkouším:) Katka
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, co potom děláš s tou kupou bílku, když je to z osmi vajíček? Na můj vkus je to přehnaně moc, ale to tak asi musí být, no....
OdpovědětVymazatTy bílky se použijí na tu pěnu.
VymazatMoc dobré, upravila jsem si množství na dortovou formu a vypadá to jako moc pěkný koláč/dort. Pečeno s ostružinami.
OdpovědětVymazatDobry den, vypada skvele a chci vyzkouset....Muzu se zeptat na prevodni klic pro dortobou formu? Ddekuji
VymazatTak to je dezert zázrak. Chutná všem a je i docela snadný. Děkujeme moc :)
OdpovědětVymazatDekuji za tento recept, kolac je vyborny, chutnal cele rodine, dnes byl s mraženymi malinami, a priste vyzkouším s merunkami ☺ Jeste jednou dekuji.
OdpovědětVymazatPekla jsem na narozeninovou oslavu. Koláč měl obrovský úspěch, všichni chtěly recept.
OdpovědětVymazatZákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!
OdpovědětVymazatZákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatKoláč jsem včera upekla s malinami a je naprosto luxusní!!! Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být, že koláč po upečení byl krásně vysoký a za hodinku spadl na poloviční výšku? Díky:-)
OdpovědětVymazatNetuším
Vymazat