pondělí 12. září 2011

Křehký koláč s ovocem a pudingovou pěnou


Pokud znáte polské "ptasie mleczko", tak si tento dezert zamilujete. Nadýchaná a lehoučká bílkovo-pudingová pěna totiž právě "ptasie mleczko" hodně připomíná. 
Recept je ze stránek Moje wypieki.

Suroviny na těsto:
650 g polohrubé mouky
375 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
8 žloutků
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce vody


V robotu utřeme všechny suroviny společně. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě částí v poměru 60 a 40%. Každou část zabalíme samostatně do potravinářské fólie a dáme zamrazit asi na 15 minut.

Na hlubší plech o velikosti 37 x 27 cm si položíme pečicí papír nebo jej vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Větší díl těsta nastrouháme na hrubším struhadle na plech. Těsto lehce přimáčkneme ke dnu a dáme na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Suroviny na pudingovou pěnu:
8 bílků
300 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového pudingu
1 sáček vanilkového cukru

200 ml slunečnicového oleje

500 g malin nebo borůvek
moučkový cukr na ozdobu


Během chladnutí těsta si ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme po lžicích krupicový a vanilkový cukr, poté pudingový prášek a jako poslední pomalinku přilijeme slunečnicový olej. Celou dobu směs šleháme elektrickým šlehačem při nejvyšší rychlosti.

Pěnu rozetřeme na vychladlé těsto a na ni položíme maliny špičkou dolů. Maliny trošku vmáčkneme do pěny. Nahoru nastrouháme na hrubším struhadle zbývající těsto.

Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem.






18 komentářů:

  1. Nic lepšího si po nedělním obědě nedovedu představit. A takové štěstí mě potkalo tuto neděli. Dobrý oběd, káva a skvělý zákusek. Zenon

    OdpovědětVymazat
  2. Jednoduché, skvělé - mňam. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů.

      Vymazat
    2. Můj bude asi taky :-) vyzkoušeno tuto neděli, i s ostružinami výborné!! V pátek s ním pohostím gratulanty :-)

      Vymazat
  3. To vypadá úžasně, už se těším, jak budou maliny a hned vyzkouším:) Katka

    OdpovědětVymazat
  4. Můžu se zeptat, co potom děláš s tou kupou bílku, když je to z osmi vajíček? Na můj vkus je to přehnaně moc, ale to tak asi musí být, no....

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobré, upravila jsem si množství na dortovou formu a vypadá to jako moc pěkný koláč/dort. Pečeno s ostružinami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, vypada skvele a chci vyzkouset....Muzu se zeptat na prevodni klic pro dortobou formu? Ddekuji

      Vymazat
  6. Tak to je dezert zázrak. Chutná všem a je i docela snadný. Děkujeme moc :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dekuji za tento recept, kolac je vyborny, chutnal cele rodine, dnes byl s mraženymi malinami, a priste vyzkouším s merunkami ☺ Jeste jednou dekuji.

    OdpovědětVymazat
  8. Pekla jsem na narozeninovou oslavu. Koláč měl obrovský úspěch, všichni chtěly recept.

    OdpovědětVymazat
  9. Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
  10. Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Koláč jsem včera upekla s malinami a je naprosto luxusní!!! Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní29.10.17 9:39

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být, že koláč po upečení byl krásně vysoký a za hodinku spadl na poloviční výšku? Díky:-)

    OdpovědětVymazat