pátek 12. června 2015

Lilkový quiche



Quiche je slaný francouzský koláč, který má mnoho variací. Můj nejoblíbenější je tento lilkový s pekanovými ořechy. S lehkým zeleninovým salátem je to ideální letní oběd nebo večeře.

Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu


Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.


Náplň
1 větší lilek
250 g tvrdého sýru (např. Gouda)
olivový olej
4 vejce
250 ml crème fraîche nebo kysané smetany
10 g pekanových ořechů
provensálské koření
pepř
sůl


Lilek nakrájíme na kolečka nebo podlouhlé plátky ½ cm silné, naskládáme je vedle sebe na papírovou utěrku a posolíme je. Necháme je cca 15 minut vypotit a dobře je osušíme papírovou utěrkou. Plátky opečeme z obou stran na pánvi s trochou olivového oleje nebo je poklademe na plech vyložený pečicím papírem, lehce je zakápneme olivovým olejem a dáme péct na pár minut na horní příčku trouby.

Sýr nastrouháme na hrubo. Vejce rozmícháme s crème fraîche a kořením. Pekanové ořechy nasekáme nožem nadrobno.

Na předpečený podklad koláče pokládáme polovinu plátků lilku, posypeme sýrem, na něj opět naskládáme plátky lilku a vše přelijeme rozšlehanou směsí z vajíček. Posypeme pekanovými ořechy. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.









5 komentářů:

  1. v sekci Bezmase pokrmy bych necekala recept obsahujici 100 g sunky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V této sekci je to díky variaci s rajčaty a sýrem, která je bez masa. Nemusíte si ji dávat ani do toho lilkového. Zařazení do sekcí je myslím čistě moje věc.

      Vymazat
  2. Mńam, hned zítra vyzkouším. Pořád dokola točím klasický lotrinský se slaninou a špenátový, tak aspoň bude něco nového. A lilek mám moc ráda:-) Jen nechápu, jak to všechno stíháte péct a fotit, máte můj neskonalý obdiv!:-) Já mám tolik plánů, co všechno vyzkouším nejen u Vás....a pak jsem ráda, že sáhnu po osvědčeném receptu a hladovci se nají. Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, tento úžasný quiche jsem upekla v naší nové kavárně v Kroměříži, VELO CAFÉ, a měl obrovský úspěch!!! Stejně jako cheesecaky připravené podle Vašich receptů! Postupně snad vyzkoušíme většinu Vašich laskomin:)) Mockrát děkujeme za úžasné tipy a zároveň Vás zveme na výlet do našeho krásného města a do naší kavárny! S pozdravem a přáním všeho nejlepšího Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě se ráda zastavím, když budu mít cestu do Kroměříže, zvlášť do cyklo kavárny :-)

      Vymazat