neděle 28. srpna 2011

Játrová paštika


Recept na tuto jednoduchou a rychlou paštiku vyšel kdysi v Lidových novinách. Má mnoho variací v závislosti na druhu použitých jater, koření a alkoholu. U mých přátel je nejoblíbenější z hovězích jater, která jsou chuťově nejvýraznější. Dobrá je i kachní s portským vínem posypaná mákem.

Suroviny
30 g másla
3 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na malé kostky
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 kg hovězích jater
100 ml brandy či jiného alkoholu
250 g másla
80 ml smetany na vaření
koření podle chuti, např. tymián, provensálské, saturejka
sůl
pepř


Máslo a olej rozpusťte v pánvi na středním plameni a asi dvě minuty na ni smažíme cibuli, česnek a zelené koření. Přidáme játra nakrájená na menší kousky a smažíme další minutu. Potom přilijeme brandy a vaříme dokud se tekutina neodpaří. Můžeme přidat nasekané mandle, oříšky, brusinky, sušené švestky, sušená rajčata nebo olivy. 
Místo brandy lze použít i jakoukoliv ovocnou pálenku, gin, portské nebo víno.

Směs rozmícháme v robotu s máslem a smetanou dohladka, dochutíme pepřem a solí. 

Rozmixovanou směs přendáme do lehce vymazané formy nebo misky a necháme ji chladit 2 hodiny v lednici.

Před podáváním posypeme paštiku třeba drceným barevným pepřem, hrubozrnou solí, mákem nebo opraženými dýňovými semínky.




2 komentáře:

  1. Ahoj :) blok sleduju už dlouho a teď hledám jedlý dárek pro dědu... asi tohle vyzkouším! jaká je prosím trvanlivost? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak max týden, musí být v chladu. Můžete ji zkusit zavařit, to vydrží déle.

      Vymazat